Tuleohutuse seos energiatõhususe direktiiviga

 

Uue hoonete energiatõhususe direktiivi läbivaatamisega, mille Euroopa Parlament võttis vastu 12. märtsil 2024, pööratakse erilist tähelepanu mitmetele olulistele aspektidele, sealhulgas tuleohutusele energiatõhususe parandamise kontekstis. Direktiivi eesmärk on vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid ja energiatarbimist ELi ehitussektoris, eesmärgiga saavutada 2050. aastaks kliima neutraalsus. Samuti on eesmärgiks renoveerida rohkem madala energiatõhususega hooneid ja parandada energiatõhususe kohta käiva teabe jagamist.

Direktiiviga saab tutvuda siin.

Uuendatud direktiiv keskendub lisaks energiatõhususele ka tuleohutuse väljakutsetele, mis kaasnevad hoonete elektrifitseerimisega.

Direktiivi kohaselt peab Euroopa Komisjon avaldama 31. detsembriks 2025 juhised parklate tuleohutuse kohta. See samm on osa laiemast püüdlusest käsitleda hoonete elektrifitseerimisest tulenevaid muutuvaid tuleohutusriske, pöörates erilist tähelepanu kohtadele, kus need riskid võivad olla eriti kõrged, nagu parklad. Lisaks nõuab direktiiv liikmesriikidelt põhjaliku koolituse ja juhendamise pakkumist tuleohutuse osas.

Direktiivi ülevaatus rõhutab tuleohutuse olulisust nii renoveerimisprojektides, kui ka uute hoonete ehituses. Tähelepanu pööratakse tuleohutusmeetmete säilitamisele erinevates ehitusprojektides, alates kavandamisfaasist kuni ulatuslike renoveerimisteni, nagu on rõhutatud direktiivi artiklites 7 ja 8.

Lisaks tuleohutusele käsitletakse EPBD läbivaatamisel ka hoonete sisekliima, kliimamuutustega kohanemise, intensiivse seismilise riski, ohtlike ainete eemaldamise ja ligipääsetavusega seotud küsimusi.

Sellest tulenevalt on tuleohutus lahutamatu osa hoone renoveerimise strateegiast, mis peab käima käsikäes energiatõhususe parandamisega. Renoveerimise strateegiaid tuleb käsitleda terviklikult, võttes arvesse nii ohutust kui ka heaolu.

Tuleohutuse parandamiseks soovitatakse muuhulgas korraldada korrapäraseid hoone ülevaatusi. Edinburghi Ülikooli dr. Spinardi sõnul tuleb luua õigusraamistik, mis tagab tuleohutuse spetsialistide vastava kvalifikatsiooni.

Lõppkokkuvõttes on EPBD läbivaatamine oluline samm, et ühendada hoonete energiatõhususe parandamine tuleohutuse tagamisega, kaitstes ELi kodanike elu ja vara energiatõhususe kontekstis. Direktiivi elluviimise jälgimine on võtmetähtsusega, tagamaks, et tuleohutus ja energiatõhusus saavutatakse tõhusalt.