Energiatõhususe toimkond

 

Alates kevadest on EKVÜ eestseisuses Energiatõhususe toimkond, mille juht on Liina Laas ja kuhu kuuluvad: Tiina Õunmaa, Kristi Nakkurt, Toomas Rähmonen, Indrek Raide, Peeter Parre, Jarek Kurnitski, Martin Thalfeldt, Taavi Ränk, Kaspar Tennokese ja Oliver Siitam.

NB! Suured tänud ka neile, kes on osalenud eestseisuse väliselt toimkonna töös ning oma arvamuste ja kogemuste jagamisega kaasa aidanud: Teet Tark, Merilin Kütt, Janno Pallotedder ja Siim Link. Kutsume üles ka teisi energiatõhususe spetsialiste toimkonnas kaasa lööma, et kaasa aidata valdkonna arengule. Oma ettepanekud, mured ja osalussoovid võib saata otse e-postiga: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Energiatõhususe valdkond on algaval perioodil sündmusterohke. Lisaks olemasolevatele probleemidele tuleb tegeleda uute väljakutsetega nagu:

  • energiatõhususe määruse muudatused;
  • EHR kannete muudatused; 
  • energiatõhususe direktiivi kasutusele võtmisega seotud suuremad ümberkorraldused seadusandluses, millega hakatakse tegelema järgmisel aastal;
  • sisekliima määruse võimalik käiku andmine.

Energiatõhususe spetsialistide töös on sagedaseks probleemiks ühiskondlik arusaam, et ETA on liikunud vales suunas ning seda esitatakse kui tegeliku energiakulu lubadust ja universaalset lahendust, mis sobib igasse olukorda. Seega on EKVÜ võtnud ka oma kohuseks seda arusaama muuta ja tutvustada huvirühmadele reaalset olukorda. 

Teine oluline probleem on kehtivate määruste suhteline keerukus, mida detailsusteni määrustes kajastada ei saa, tingides nii arvutusmetoodikate erineva tõlgenduse ja kasutuse. Üks lahendus võiks olla nn „hea tava“ kokkuleppimine, mis peaks sündima nii kasutajate kui määruse väljatöötajate ühisel arusaamal ning lihtsustama määruste kasutamist ja mõistmist ka tavainimese seisukohast.