Saame tuttavaks: Peeter Parre

 

MTÜ-s Eesti Kütte- ja Ventilatsiooniinseneride Ühendus valitakse iga kolme aasta tagant uus eestseisus ja juhatus. Tutvume nende aktiivsete ja tublide liikmetega lähemalt. Seekord on luubi all Peeter Parre.

Peeter, kust sa pärit oled?

Igat liini pidi neljandat põlvkonda tallinlane.

Kirjelda palun oma professionaalset tausta, mida Sa õppinud oled? 

21. keskkoolis oli helitehnika eriala. Vastav kutsetunnistuski olemas. Siis TPI-s soojus-gaasivarustus ja ventilatsioon ning kõige lõpuks keskkonnatehnika magistrikraad 2002.

Kuidas sellise eriala valikuni jõudsid? 

Ei oleks oma kirjandi kirjutamise oskusega Tartusse ajalugu õppima pääsenud. Vanaisa oli juba teise ilmasõja eelsest ajast selle eriala peal. Ka isa ehitas ja hiljem projekteeris ning õpetas kütet-ventilatsiooni.

Kus ja kellena sa töötad? 

Juhatan inseneribürood Aksiaal ja õpetan TalTechis ventilatsiooni ja konditsioneerimist.

Milleks pead vajalikuks erinevaid ühinguid ning sealhulgas ka EKVÜ-d? 

Sarnase tegevusega inimestel on ka ühesugused probleemid, mis vajavad lahendamist – tsunftid olid juba keskajal. Kui EKVÜ-d ei oleks, ei oleks meil ühtegi standardit ega muud dokumenti, mille põhjal tegutseda.

Mis on Sinu missioon EKVÜ eestseisuse liikmena? 

Olen päris EKVÜ algusest saadik tegelenud igasuguste erialaste ja ka projekteerimist ning ehitamist käsitletavate dokumentidega. Näiteks on puhtalt minu idee standard EVS 811, millest on tänaseks saanud EVS 932. Ka on suures osas tänu minu initsiatiivile tekkinud standardid EVS 844, EVS 906 jne. Viimane on EVS 941, ehk nn Eesti RYL.

Kõik see peaks päris hästi iseloomustama minu missiooni eriala liidus.

Mida soovitaksid noortele, kooliteed käivatele tulevastele inseneridele?

Ajapuudusest jms hoolimata teha endale eriala ained ikkagi selgeks pikemaks ajaks, kui ainult eksamiks. Kui neid aineid õppida ei oleks vaja, siis neid ka ei õpetataks ja piisaks elukoolist. 

Millised on hetkel Sinu arvates meie erialade suurimad kitsaskohad?

Tööjõu puudus, kes oleks kvalifitseeritud või tahaks saada tõeliseks oma eriala spetsialistiks.

Oma eriala mitte väärtustamine, kus minnakse kaasa alapakkumistega ja tehakse teiste projektidele järgmisi staadiume mõtlemata sellele, miks ei tee projekti autor oma tööd edasi.

Millega tegeled tööst vabal ajal, kuidas end laed? 

Mängin tennist ja üritan olla sellises füüsilises vormis, et saaks mäesuusatamist ikka nautida. Maksimaalselt üritan osaleda Šoti Klubi üritustel. Tegelikult võiks reisimist ka juba hobiks nimetada ja aeg-ajalt tahavad ka lapselapsed tõsist tähelepanu.