REHVA Guidebook nr 32 täisrenoveerimisest KVJ spetsialistidele

03/08/2023

 

REHVA uus 110 lk pikkune juhend käsitleb hoonete renoveerimise lahendusi KVJ inseneridele ja süsteemidele suunatult. Antakse renoveerimise ja hoonefondi praeguse seisu ülevaade EL-s ning samuti käsitletakse kehtivaid eesmärke ja kontseptsioone täisrenoveerimise 60% primaarenergia kasutuse vähendamiseks. Rõhutatakse sisekliima olulisust, mille tagamiseks tuuakse välja ventilatsiooni nõuded, mida renoveerimisel tuleb järgida. 

Lühidalt vaadeldakse hoonete välispiirete soojustuse ja varjestuse parandamist, mis koos KVJ ja taastuvenergiasüsteemidega moodustavad täisrenoveerimisel ühtse terviku. Detailsemalt on käsitletud soojustagastusega ventilatsioonisüsteeme, nii väljatõmbeõhu soojuspumbaga kui ka tsentraalset sissepuhke ja väljatõmbeventilatsiooni, mis esindavad Eesti renoveerimise parimaid praktikaid. 

Küttesüsteemide osas leiab huvitavaid lahendusi mh Poolast – Ida Euroopa on selles valdkonnas traditsiooniliselt tugev olnud. Õpetlik on see, et lahenduste juures on ära toodud ka saavutatud energiasääste. 

Käsitlemist leiavad tasakaalustamise erinevad võimalused sh aktiivsete ventiilide abil. Sooja vee osas tuuakse välja temperatuuri järgi ringlust juhtivate ventiilide abil sooja vee ringluse kadude vähendamise võimalused. 

Lisaks küttele on püütud käsitleda ka jahutust, aga silma hakkab elamute jahutuseks sobivate toodete vähesus – see on endiselt suures osas avastamata turg ning lausa üllatav, et kuumuse käes kannatav Kesk-Euroopa on sedavõrd resistentne olnud. Teistpidi vaadates, mõnele hakkajale Eesti ettevõttele võiks siin olla hea potentsiaal sobivate toodetega turule tulla. 

Lõpuks on käsitletud ka hoone kasutajate harimist ning individuaalse küttekulu mõõtmisega ja automaatikaga saavutatud kokkuhoidu. Kogenud insener midagi revolutsioonilist sellest raamatust ei leia, kuid üht-teist huvitavat nii detailide, kui ka erinevate lahenduste-kogemuste osas teeb selle lugemisväärseks.