Saame tuttavaks EKVÜ stipendiaadiga: Karin Krauvärk

 

EKVÜ annab alates 2014. aastast Tallinna Tehnikaülikooli Arengufondi kaudu välja erialast stipendiumit, mille eestmärk on toetada ja tunnustada aktiivseid ning andekaid eriala tudengeid. 2021. aastal pälvis EKVÜ stipendiumi Karin Krauvärk. Saame temaga lähemalt tuttavaks.

 

Karin, kust Sa pärit oled?

Olen pärit Ida-Virumaalt, Toilast. Gümnaasiumi aastatel elasin-õppisin Nõos ning praeguseks olen 4 aastat Tallinnas elanud.

Kuidas Hoonete Sisekliima ja Veetehnika eriala valikuni jõudsid?

Mul oli kindel plaan minna ehitiste projekteerimist õppima kuni käisime gümnaasiumi klassiga Tehnikaülikoolis erinevate erialadega tutvumas. Üks neist oli hoonete sisekliima ja veetehnika, millest ma polnud varem kuulnud ning mis tundus tutvustuse põhjal väga huvitav ja võimalusterohke eriala. Siin ma nüüd olen, rohkete võimalustega tutvumas ning veendunud, et tegemist on tõesti huvitava erialaga.

Kas oled eriala valiku ning  Taltechi õpingutega rahul? Mida muudaksid?

Praeguseks usun, et olen valinud enda jaoks õige suuna, kuigi olen õpingute ajal kaalunud väga tõsiselt ka eriala vahetamist. 

Ideaalmaailmas õpiksin kohustuslikus korras vähem üldaineid ja rohkem erialaaineid. Samuti muudaksin õpinguid veel praktilisemaks, sest igasugu projektiainetest ja harjutustundidest jääb palju rohkem külge kui ainult loengutega õppeainetest.

Kas (ning kus ja kellena) Sa töötad?

Töötan praegu ühes lahedas ehitusettevõttes eritööde insenerina. Töötamine keskkonnas, kus ma päriselt näen ka tehnosüsteemide ehitust, aitab koolis õpitavat palju paremini mõista ning julgen seda kindlalt ka teistele tudengitele soovitada. 

Mida Sinu arvates saaksid erialaühingud nagu näiteks EKVÜ teha, et erialal rohkem järelkasvu oleks?

Meie eriala on üsna tundmatu, seega tegelikult on vaja alustada eriala tutvustamisest kooliõpilastele. Samuti on oluline vähendada tudengite väljalangevust, mille jaoks tuleb minu arvates luua neile võimalusi üksteisega rohkem suhtlemiseks ja sidemete loomiseks. EKVÜ aitabki meid nõu ja jõuga erinevate hariduslike ning meelelahutuslike ürituste korraldamisel, mis tudengeid ühendavad.

Millised on hetkel Sinu arvates meie erialade suurimad kitsaskohad?

Üks neist on kindlasti juba mainitud- vähene järelkasv, aga muude võimalike kitsaskohtadega ma ilmselt alles tutvun. 

Mida soovitaksid teistele noortele, kooliteed käivatele tulevastele inseneridele?

Soovitan olla uudishimulik ning uskuda, et rumalaid küsimusi ei ole. Pean endale ka alatasa meelde tuletama, et kool on õppimise koht ja ma ei pea kõike juba eos teadma. 

Ülikooliteed alustades soovitan kindlasti liituda mõne tudengiorganisatsiooniga ning osaleda erinevatel tudengitele suunatud üritustel, mis on alati ülivahvad ning ideaalsed uute tutvuste loomiseks. Käige kindlasti ka meie eriala üritustel, et teiste sisekliima ja veetehnika tudengitega kohtuda. 

Millega tegeled tööst vabal ajal, kuidas end laed?

Mu hobid muutuvad üsna tihti. Viimasel suvel leidsin, et naudin rattasõitu, seega praegu on see mu peamine laadimisviis peale töö- ja koolipäevi. Veel meeldib mulle taastumiseks ilukirjandust lugeda, kuid sellega on mul üldiselt „kõik või mitte midagi“ suhe, ehk kaasneb oht unetunde kaotada.