Saame tuttavaks: Marko Moring

 

MTÜ-l Eesti Kütte- ja Ventilatsiooniinseneride Ühendus on kokku 18 tubli partnerit, kes meid toetavad. Võtame partnerite esindajad üksipulgi ette ja saame nendega lähemalt tuttavaks. Seekord tutvume lähemalt Marko Moringuga, kes on Danfoss AS-i esindaja.

 

Kus ja kellena sa töötad?

Töötan alates 1995. aasta aprillist Danfoss AS-is. Alustasin müügiinsenerina nn. kütteseadmete (radiaatori termostaatventiilid ja tasakaalustusventiilide) müügi alal ning täna töötan Danfoss AS Climat Solution organisatsioonis müügijuhina, kus tegelen kütte- ja jahutussüsteemide lahenduste nõustamise ning toodete müügiga.

Kirjelda palun oma tausta: kus ja mida sa õppinud oled, kuidas oled jõudnud praegusesse ametisse?

Alustasin õpinguid 1987. aastal Tallinna Polütehnilises Instituudis Ehitus teaduskonnas sooja-, gaasivarustuse ning ventilatsiooni erialal. Diplomi sain oma erialal juba Tallinna Tehnikaülikoolis 1992. Peale ülikooli asusin tööle kütte ja ventilatsiooni projekteerijana PIC Eesti AS-is. Alates 1995. aastast kuni tänaseni töötan Danfoss AS-is.

Palun kommenteeri Teie ettevõtte otsust olla EKVÜ toetajaliige.

EKVÜ on eriala inimesi ühendav hästi toimiv organisatsioon. Sinna kuuluvad meie toodete paigaldajad, projekteerijad ja kasutajad. Oleme EKVÜ raames saanud läbi viia mitmeid edukaid koolitusi oma uutest toodetest ja innovatiivsetest lahendustest. 

Mis laadi tuge saate/tahate pakkuda eialala praktiseerivale insenerile?

Danfoss on alati valmis pakkuma tuge nii konkreetset toodet puudutavates küsimustes, kui ka laiemalt lahenduste osas. Pakume erinevaid tootevaliku programme, mis on leitavad meie kodulehelt. Uusim neist on valiku tööriistade kogumik „Installer App“, saadaval nii nutiseadmes, kui ka brauseris. Lisaks suurtele koolitustele oleme pakkunud ka personaalseid koolitusi paigaldajatele ja projekteerijatele. Meil on erinevate tasakaalustusventiilide tööpõhimõtete demonstreerimiseks põhjalik stend. Selle abil on hea selgitada näiteks, kuidas koormuse muutuse tingimustel töötab näiteks dünaamiline tasakaalustusventiil võrreldes tava staatilise ventiiliga jne.

Millised on hetkel Sinu arvates meie erialade suurimad kitsaskohad ja kas oskaksid pakkuda võimalikke lahendusi?

Eesti on maailmas tuntud oma digitaalsete süsteemide ja uuendusmeelsuse poolest, samuti on Danfoss pioneeriks mitmete meie eriala kütte- ja jahutussüsteemide uute lahendustega. Need ja ka teiste tootjate innovatiivsed lahendused on ennast juba aastaid praktikas tõestanud ning kasutust leidnud, kuid tänane õppeprogramm ei käsitle neid vastavas mahus. Noored ja õpihimulised insenerid peavad teostama oma kooliprojektid nii-öelda vanakooli lahendustega ja uusi tooteid käsitletakse lühidalt või pealiskaudselt. Näeme ka üldiselt meie eriala maastikul eksperte ja kogenud praktikuid, kes ei usalda uusi lahendusi, enamasti teadmatusest. Danfoss on valmis nendel teemadel arutlema ning oma toodete osas koolitama ja nõu andma.

Mida soovitaksid noortele, kooliteed käivatele tulevastele KVJ inseneridele?

Tulevased insenerid peaksid lisaks koolis omandatavale huvi tundma silmaringi laiendamiseks eriala liitude poolt pakutavatest koolitustest. Leida erinevaid praktika võimalusi nii projekteerimise, järelevalve kui ka toodete müügi valdkonnas. 

Kas julgeksid ennustada makrotrende, mis meie eriala olulisel määral tulevikus võiksid mõjutada.

Globaalsed megatrendid, mis meie eriala tulevikus mõjutavad on digitaliseerumine, linnastumine, elektrifitseerimise kasv ja süsinikuneutraalsus. Kaugküttel on oluline osa CO2 neutraalsusel. Soojatootmises rohkem soojusallikaid, sealhulgas taastuvad energiaallikad. Täiustatud tarkvara tööriistad aitavad energiatarbimist reguleerida, vähendada ja optimeerida. Energianõudluse vähendamine läbi hoonete soojustamise ja süsteemide moderniseerimise.   

Millega tegeled tööst vabal ajal, kuidas end laed? Soovitusi teistele.

Olen lapsest saati tegelenud tennisega ning tänaseni sellele truuks jäänud. Püüan tennist mängida paar korda nädalas. Ülejäänud päevad nädalas kõnnin vähemalt 10 km. 

Kõik laabub kui hoiad füüsilise ja vaimse tervise tasakaalus!