Hoonete energiatõhususe mikrokraadi tutvustus

 

Alates tänavu sügisest pakub TalTech avatud õpe väiksema mahuga õppekavasid, nn. mikrokraade, mis koosnevad kahest või enamast tasemeõppe ainest. Mikrokraadikavad lähtuvad tööturu vajadustest ja kombineerivad õppeaineid sellisel viisil, et need oleksid õppurite vajadusi ja tuleviku ülesandeid kõige paremini arvestavad. 

Valikus on ka hoonete energiatõhususe mikrokraadi kava, mis annab oskused hinnata hoonete energiatõhusust, analüüsida hoone energiabilanssi ning hinnata energiasimulatsioonide põhjal energiasäästumeetmete mõju. Mikrokraadi õppetöö käib koos tavatudengitega. Ootame hoonete energiatõhususe mikrokraadi õppesse eelkõige hoonete kavandamise ja ehitamisega seotud kogenud praktikuid, kel on soov arendada oma teadmisi energiatõhususe valdkonnas. Praktikute aktiivne osavõtt loengutest ja praktilistes töödes koos tudengitega aitab üldiselt tõsta õppetöö kvaliteeti.

Mikrokraadi kavas on kokku 6 õppeainet kogumahuga 36 EAP'd, mis vastab pisut enam kui ühele  täiskoormusega semestri õppele. Siiski varasemate kogemuste ja läbitud õppeainete põhjal ei pea mikrokraadi läbima kogumahus. Otseselt hoonete energiatõhususega on seotud järgmised 3 õppeainet (kokku 18 EAP) - energiatõhusus ja sisekliima hoonete planeerimine, hoonete energiatõhususe arvutuse alused ja majanduslik hindamine ning hoonete energiasimulatsioon. Olulise varasema kogemuseta õppuritele on lisatud ehitusfüüsika alused, küte I ja ventilatsioon I. Paljudel EKVÜ liikmetel on teadmised ehitusfüüsika ja tehnosüsteemide valdkonnas olemas ja seega tuleks üldiselt reaalselt läbida 1 või 2 õppeainet semestris. 

Täpsemat infot hoonete energiatõhususe mikrokraadi kava kohta leiab siit.

 

Martin Thalfeldt